Nederlandse start-up Lightyear presenteert vierwielaangedreven zonneauto

De Eindhovense start-up Lightyear meldt in 2019 een commerciële zonneauto op de markt te brengen. De eerste auto, de Lightyear One, is een volledig elektrische auto die enkel op zonne-energie rijdt.

De vierwielaangedreven auto die opgeladen wordt met zonne-energie kan tot 800 kilometer rijden op een batterijlading. De geïntegreerde zonnecellen op het dak van de nieuwe auto genereren genoeg energie om de batterij gedurende de dag op te laden en maakt bijladen met een stekker nagenoeg onnodig. Bijladen is alleen nodig voor lange trips en in de winter. Voor hele lange reizen kan de auto worden opgeladen via een normaal stopcontact, waardoor apart laadinfrastructuur overbodig is.

De productie samen met partners uit de industrie begint in 2019. Van het eerste model zal een klein aantal worden geproduceerd. De auto kan per direct gereserveerd worden; de prijs van de Lightyear One begint bij 119.000 euro exclusief btw.

'Je kunt de Lightyear One zien als een elektrische auto die van de grond af aan opnieuw ontworpen is. Op die manier was het mogelijk het beste van zonne-auto’s en elektrische auto’s te combineren', aldus Lex Hoefsloot, chief executive officer van Lightyear. Hoefsloot maakte eerder onderdeel uit van het Solar Team Eindhoven dat met de solar gezinswagen Stella de World Solar Challenge wist te winnen. Samen met enkele teamgenoten en nieuwe partners is hij vervolgens Lightyear gestart.

Vanaf vandaag kan er een beperkt aantal auto’s worden gereserveerd. Het uiteindelijke design en de details van de Lightyear One zullen begin 2018 worden gepresenteerd en de eerste leveringen worden in 2019 verwacht in de Verenigde Staten en Europa.

bron; https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i14017/nederlandse-start-up-lightyear-presenteert-vierwielaangedreven-zonneauto

Bioboeren ruilen groenten voor zonnepanelen

BioRomeo werkt hiervoor samen met het crowdfundingplatform ZonnepanelenDelen. De actie gaat donderdag van start

Agrienergie zal bij voldoende " funding" de panelen leveren en installeren.

 

Flevopost woensdag 19 november 2014

Zonnepanelen crowdfunden met biologische groente en fruit - Foto: Eigen foto

Ens - Consumenten en bedrijven die investeren in zonnepanelen op het schuurdak van polderboer Krispijn van den Dries in Ens verdienen rendement in de vorm van tegoedbonnen voor biologische groente en fruit.

Zijn organisatie BioRomeo werkt hiervoor samen met het crowdfundingplatform ZonnepanelenDelen. De actie gaat donderdag van start.

Van den Dries en zijn collega-telers van BioRomeo, werkzaam in de Noordoostpolder, stellen hun schuurdaken beschikbaar voor zonnepanelen. Burgers die hierin investeren, krijgen biologische producten als tegenprestatie. Een tegoedbon kan vier keer per jaar worden verzilverd.

Elk kwartaal biedt andere verrassende biologische producten van het seizoen. 'We komen veel mensen en bedrijven tegen die "het verschil" voor duurzaamheid kunnen en willen maken; wij geven ze op deze manier die kans'.

Wethouder Andries Poppe: 'Het laat zien hoe we samen kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving'.

De aftrap van het Groen(t)e Energie Project vindt plaats tijdens de MVO-prijsuitreiking op donderdag om 19.30 uur in 't Voorhuys in Emmeloord.

Bekijk ook het onderstaande filmpje voor een persoonlijke toelichting van Krispijn.

Kijk voor meer informatie op de website van BioRomeo.

 

 

Totale elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen groeit

 

Door Tessel Renzenbrink op 23-04-2015
In Fossiel, Hernieuwbaar

Totale elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen groeit

Het aandeel duurzame bronnen in de elektriciteitsproductie is in 2014 gedaald in vergelijking met het jaar ervoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Persbericht – De totale elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen is met 1% gegroeid naar 83 miljard kWh. De totale elektriciteitsproductie uit alle bronnen steeg in 2014 met 2% in vergelijking met 2013. Het aandeel van elektriciteit uit fossiele brandstoffen kwam daardoor ondanks de absolute stijging in 2014 iets lager uit dan in 2013 op 81,4%.

 

Daling aardgas, stijging steenkool

De productie van elektriciteit uit aardgas daalde in 2014 voor het vierde achtereenvolgende jaar en liep daarmee terug tot ruim 49 miljard kWh, het laagste niveau sinds 1998. In 2014 werd voor ruim 29 miljard kWh aan elektriciteit opgewekt uit steenkool. Dat was 20% meer dan in 2013. De stijging hangt vooral samen met de ingebruikname van nieuwe kolencentrales en de gedaalde prijzen voor steenkool. Voor de elektriciteitsproductie werd de hoogste hoeveelheid steenkool ingezet sinds 1991, het vroegste jaar waarover deze gegevens bekend zijn.

Daling aandeel duurzame bronnen

De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen daalde in 2014 van 12,2 miljard kWh in 2013 naar 11,6 miljard kWh in 2014. Vooral de productie van elektriciteit uit biomassa daalde, met 16%, sterk. In 2014 droeg hernieuwbare elektriciteit 11,4% bij aan de totale elektriciteitsproductie in Nederland. In 2013 was dat nog 12,1%. Elektriciteitsproductie uit wind, zon en water steeg wel van 6.3 miljard kWh naar 6.6 miljard kWh.

Kernenergie

De productie uit kernenergie steeg in 2014 met 1 miljard kWh naar 4 miljard kWh. Dit kwam vooral doordat de kerncentrale in Borssele het jaar ervoor ruim twee maanden stillag voor reparaties en onderhoud, waardoor de elektriciteitsproductie toen lager was dan in andere jaren.

Elektriciteitsproductie-naar-energiebron-15-04-22
Klik om te vergroten. Bron: CBS.

Stijging elektriciteitsproductie

De elektriciteitsproductie is in 2014 na een daling van drie jaar met 2% gegroeid tot 103 miljard kWh. De toename komt vooral omdat de vraag naar elektriciteit vanuit het buitenland fors groeide.

In 2014 kwam de uitvoer van elektriciteit 21% hoger uit dan in 2013 en bereikte daarmee een recordhoogte. Vooral naar België en Engeland nam de export sterk toe. De toegenomen vraag uit België werd met name veroorzaakt door de afgenomen elektriciteitsproductie als gevolg van stilgelegde kernreactoren.